Menu
0
Gratis inpakservice
Gratis verzending vanaf €50,00
Uniek assortiment
Snelle levering
06Feb2022
Een goed boek kiezen

Een goed boek kiezen

Door: Carmen KuijlenburgReacties: 0

Baby’s
Voor de kinderen in deze leeftijd zijn boekjes vooral nog speelgoed. Daarom zijn er voor de allerkleinste zachte boekjes waar fliebertjes en krakertjes een grote hit zullen zijn. Baby’s herkennen in boeken graag voorwerpen en geluiden uit hun eigen omgeving. In ‘babyboeken’ kom je vaak weinig taal tegen. De ouder voegt deze toe door te praten over de afbeeldingen in het boek. Leuk voor deze leeftijd zijn boekjes met liedjes en rijmpjes. Dit soort teksten helpen kinderen een gevoel te ontwikkelen voor de manier waarop klanken in taal gecombineerd worden. Dit besef wordt ook wel het fonologische bewustzijn genoemd. Dit bepaalt mede hoe succesvol kinderen zullen zijn wanneer ze gaan leren lezen.

Dreumesen
Nu komen er boekjes in beeld met korte teksten en herkenbare plaatjes. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan kartonnen boekjes met boerderijdieren en activiteiten in en om het huis zoals eten en slapen. Ook zullen flapjesboeken met een verrasmoment een lach op het gezicht toveren van uw kleintje. Persoonlijk zou ik dan wel de boekjes adviseren met vilten flapjes. Deze beslechten vaak een iets langer leven dan kartonnen. Een van mijn persoonlijke favorieten zijn de activiteitenboekjes van Ingela P. In boeken voor deze leeftijd zullen steeds langere zinnen gebruikt worden. Kinderen nemen vaak ook actiever deel aan het voorlezen. Ze herkennen en benoemen afbeeldingen in het boek. Ook een leuke serie is Gonnie het gansje.

Peuters
Nu kinderen een beetje ouder zijn, zullen ze langer een aandacht hebben bij een kort en eenvoudig verhaaltje. Verhaaltjes met een herkenbare hoofdpersoon zullen ze leuk vinden. Denk dan eens aan Dikkie Dik, Nijntje of Bobbi. Nog ietsje later, zo rond 3 jaar kunnen kinderen een wat complexer verhaal aan. Een boek zoals: ‘Coco kan het’ is een aanrader. Kinderen zullen ook steeds meer gaan begrijpen hoe een boek in elkaar zit. Waar zit het begin en het einde van een boek. Wat voor plaatjes staan erop? Waar zal het boek over gaan. Dit noemen we boekoriëntatie.

Van 4-6 jaar
Kinderen kunnen nu een nog langer en complexer verhaal aan. Ook emoties zullen rond deze leeftijd een groter rol gaan spelen. Ze zullen emoties van personages steeds beter herkennen en begrijpen. Bijvoorbeeld: Waarom is dat jongetje bang in het donker? Fantasie zal vaak terug te vinden zijn in boeken voor deze leeftijd. Je kunt dan denken aan pratende dieren. Wist u dat er voor jonge kinderen ook al hele leuke informatieboeken te vinden zijn? De serie ‘Willewete’ is erg leuk. U vindt daarin thema’s als: De garage, het menselijke lichaam, insecten of de trein.

Van 6-10 jaar
In deze leeftijdsfase blijven fantasieverhalen favoriet. Denk bijvoorbeeld eens aan een mooi sprookjesboek. Een prachtige titel daarin is het: ‘Groot Biegel sprookjesboek’. Hierin vind je niet alleen prachtige verhalen, maar het is ook nog eens geweldig geïllustreerd door Charlotte Dematons (De gele ballon). Ook morele dilemma’s spelen een grote rol in boeken deze boeken voor deze leeftijd. Denk dan bijvoorbeeld aan een thema zoals pesten. Leuke boeken voor deze leeftijd zijn: de Waanzinnige boomhut, Nurdius Maximus, Julius Zebra en Bob Popcorn.

Vanaf 10 jaar
Voor sommige kinderen kunnen boeken op deze leeftijd niet dik genoeg zijn. Spionnen, sciencefiction of fantasy zijn goede thema’s voor deze leeftijd. Ook realistische verhalen zullen rond deze leeftijd populair zijn. Leuke tip voor deze leeftijd is het boek Gozert.

Neem gerust eens een kijkje op onze website. We vullen onze collectie aan boeken steeds aan!

https://www.blikophout.nl/boeken/

(Crew, 2021)
(Sardes, 2014)
(Beernink, 2006)

 

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Abonneer
[powr-chat id="0e59e469_1603302730"]

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.