Menu
0
Gratis inpakservice
Gratis verzending vanaf €50,00
Uniek assortiment
Snelle levering
28Jun2023
Het belang van sensorisch speelgoed

Het belang van sensorisch speelgoed

Door: Carmen KuijlenburgReacties: 0

De term ‘sensopatisch of sensomotorisch is een term die je steeds meer om je heen hoort. Maar wat is het nu precies en is het eigenlijk wel belangrijk? In mijn blog lees je erover

Voor het eerst kwam ik in aanraking met deze termen toen ik mijn opleiding aan de pabo begon. Ik had geen idee. Gaandeweg kwam ik erachter dat sensorisch spel eigenlijk een van de basisbehoeftes is van kinderen.

Sensopatisch spelen kunnen we onder verdelen in twee woorden. Het woord senso betekent zintuigen en patisch beleven. Kinderen beleven dus hun zintuigen. Zodra een kind geboren wordt, gebruiken ze zintuigen om de wereld waar te nemen en te ontdekken. Zintuigen die ze later zullen helpen eten te proeven of een auto aan te horen of te zien komen waarvoor ze moeten stoppen.

Onderzoek toont aan dat sensorisch spel zenuwverbindingen opbouwt in de hersenbanen, wat ertoe leidt dat een kind complexe leertaken kan uitvoeren. Verder ondersteunt zintuiglijk spel de taalontwikkeling, cognitieve groei, fijne en grove motoriek, probleemoplossende vaardigheden en sociale interactie.

Ook draagt sensomotorisch spel aan tot het reguleren van prikkels. Je zal merken hoe fijn en ontspannend het is om met je handen in een bak met rijst te graaien of als je een drukke dag hebt gehad even te kneden in deeg om je frustraties af te laten glijden.

Verschillende soorten sensorisch speelgoed

Een belangrijk aspect van sensory speelgoed, sensorisch speelgoed, is dat het kinderen in staat stelt om te spelen op hun eigen tempo en op hun eigen manier. Kinderen kunnen experimenteren met het speelgoed en ontdekken hoe het werkt. Sensorisch speelgoed is vaak ook heel flexibel en aanpasbaar, zodat kinderen het op verschillende manieren kunnen gebruiken.

Een bekend voorbeeld van sensory speelgoed is een sensory speelbak waarin kinderen kunnen spelen met verschillende materialen, zoals zand, rijst, water schuim of klei. Dit kan eventueel aan de hand van verschillende thema’s. Sensorisch speelgoed kan ook bestaan uit speelgoed dat verschillende texturen, vormen geluiden, kleuren of geuren heeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een muziekinstrument.

  

Zelfs voor baby bestaat er al verschillend sensorisch speelgoed. Persoonlijk ben ik momenteel erg gecharmeerd van onze Sensorische flessen van het merk Petit Boum voor kleintjes (alhoewel ook grote mensen van 34 vinden ze dus blijkbaar ook erg leuk).

Maar sensorisch speelgoed is niet alleen voor jonge kinderen. Ook oudere kinderen vinden het fijn om gebruik te maken van bijvoorbeeld fidget toys, stressballen, zandtafels, squishy’s en speelgoed met licht en geluid. Deze speeltjes kunnen helpen bij het verbeteren van de fijne motoriek, het stimuleren van de tastzin en het ontwikkelen van de coördinatie.

Gaat de ontwikkeling dan niet vanzelf?

Sensorische ontwikkeling is in principe een natuurlijk proces, dus iets wat vanzelf gaat. Maar waar kinderen vroeger door de modder wroette en zich vooral buiten verkeerde, brengen ze nu heel wat meer uren door achter de tablet, waardoor ze een heleboel zintuigen toch een stuk minder gebruiken.

Het is daarom belangrijk om kinderen een stimulerende omgeving te bieden die hun sensorische ontwikkeling bevordert. Dit kan onder meer door het aanbieden van verschillende materialen om mee te spelen, het stimuleren van buitenactiviteiten, het aanmoedigen van muziek en kunst, en het bieden van gevarieerde sensorische ervaringen. Kortom, terwijl de sensorische ontwikkeling een natuurlijk proces is, kan het worden versterkt door middel van een stimulerende omgeving en gerichte activiteiten.

Sensorisch speelgoed maken

Zelf sensorisch speelgoed maken is natuurlijk hartstikke leuk en vooral financieel erg aantrekkelijk. Toch adviseren wij daar liever niet aan te beginnen. Allereerst vanwege de veiligheid. Het ontwerpen en fabriceren van speelgoed vereist kennis van veiligheidsnormen en materialen. Professioneel geproduceerd speelgoed wordt getest en voldoet aan specifieke veiligheidsvoorschriften om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor kinderen.

Wanneer je zelf speelgoed maakt, loop je het risico om onveilige materialen te gebruiken of constructiefouten te maken die kinderen kunnen verwonden. Verder hebben fabrikanten van speelgoed toegang tot gespecialiseerde materialen en technieken die de duurzaamheid en kwaliteit van het speelgoed waarborgen. Zelfgemaakt speelgoed kan mogelijk niet zo stevig of duurzaam zijn, waardoor het gemakkelijk kan breken.

We kunnen tot de conclusie komen dat sensorische speelgoed iets is wat essentieel is voor kinderen in alle leeftijden.

Neem ook eens een kijkje bij het sensorische speelgoed op onze website

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Abonneer
[powr-chat id="0e59e469_1603302730"]

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.