Menu
0
Gratis inpakservice
Gratis verzending vanaf €50,00
Uniek assortiment
Snelle levering
26Feb2022
Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Door: Carmen KuijlenburgReacties: 0

Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Ontelbare redenen zijn er te bedenken waarom het zo belangrijk is om kinderen voor te lezen. Ik behandel er een aantal. Maar eerst probeer ik je even mee terug te nemen naar jouw eigen kindertijd (voor de een wat langer geleden, dan voor de andere).

Wat is voor jou een moment uit jouw jeugd waaraan je een herinnering hebt aan een voorleesmoment? Was het een leerkracht die prachtig kon vertellen? Of was het een verhaal voor het slapen gaan? Wat maakte het tot een moment om te onthouden?

Persoonlijk denk ik dan direct terug aan een moment dat ik samen met mijn moeder aan de keukentafel zat en we omstebeurt een stuk aan elkaar voorlazen uit een geweldig boek.

Nu ik zelf moeder ben, geniet ik van dat momentje samen zijn met mijn kleintje. Samen herinneringen creëren.

Naast dat het een gezellig moment samen is, draagt het voorlezen bij aan de emotionele ontwikkeling van kinderen. Verhalen doen een sterk beroep op inleving en verbeelding. Doordat kinderen zich verplaatsen in verschillende situaties en zich identificeren met anderen, ervaren ze gevoelens van spanning, vreugde en verdriet. Ze zijn verontwaardigd als de held van het verhaal oneerlijk wordt behandeld, en opgelucht als eerlijkheid toch het langst duurt. Ze denken mee met de held, maken kennis met andere leefwerelden, met andere gevoelens, waarden en normen dan die van henzelf.

Verhalen brengen kinderen in hun fantasie in andere landen en tijden. Ze moeten zich die andere omstandigheden kunnen voorstellen. Dat doet een beroep op hun creativiteit en inlevingsvermogen.

Verder bieden ze kinderen een schat aan informatie over uiteenlopende onderwerpen. Kinderen gaan in gedachten mee op reis naar andere landen, naar andere tijden, proberen zich te verplaatsen zich in het leven van dieren en denken mee over belangrijke ontdekkingen.

Het effect van voorlezen hangt nauw samen met de frequentie dat er voorgelezen wordt. Uit de Millenium Cohort studie van 2010 blijkt dat als je 15 minuten per dag voorleest en dat ook frequent doet, kinderen een positief effect zullen ervaren op taal- en rekengebied en daarnaast ook op het gebied van sociale-, lichamelijke en creatieve ontwikkeling. Kortom een hele waslijst aan voordelen die je kind zullen helpen zowel op school als in het dagelijkse leven.

Door dezelfde boeken frequenter voor te lezen, zullen kinderen niet alleen het verhaal herkennen, maar ook steeds nieuwe details ontdekken. Vaak hoor ik mensen zeggen: “Het begint saai te worden’. Probeer dan steeds een ander onderwerp te kiezen om het over te hebben. Het gaat dus niet alleen om de frequentie en duur van het voorlezen, maar ook om het verhaal te bespreken en zo dus uit te diepen. We noemen dat de technische kant van het voorlezen. Naast de technische kant kunnen we ook een emotionele kant onderscheiden. Hierin laat je als voorlezer je affectie, sensitiviteit en bevestiging zien tijdens het verhaal. Emoties zijn goed.

Probeer als voorlezer ook eens open vragen te stellen of je kind een voorspelling te laten doen. Bekijk eens samen de kaft en de plaatjes, waar zal het boek over gaan? Probeer zo al de nieuwsgierigheid naar het verhaal op te wekken.

(Crew, 2021)
(Sardes, 2014)
(Beernink, 2006)

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Abonneer
[powr-chat id="0e59e469_1603302730"]

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.